Nyttig information

Værd at vide

Her finder du gode råd og
praktiske informationer …

Generelle informationer

De fleste dyr bryder sig ikke om at komme til dyrlægen, men ved at ændre på ganske få ting, kan du rent faktisk gøre en forskel for dit kæledyr.

Inden dyrlægebesøget
Du kan med fordel give din hund eller kat et beroligende stressreducerende kosttilskud som fx Aptus Relax ca. 30-60 minutter inden dyrlægebesøget.

Du kan købe kosttilskud her på klinikken.

Når du ankommer til klinikken
Lad din hund eller kat blive i bilen, til det er jeres tur. Det er langt bedre end at sidde og vente i et trangt venteværelse tæt på fremmede mennesker og dyr. Gå derfor hurtigt ind og meld din ankomst, og så kommer vi ud og henter jer, når det er jeres tur.

Har du en hund, der har svært ved at møde fremmede hunde, er det vigtigt, at du fortæller os det ved ankomsten, da vi så har mulighed for at tage højde for det, når din hund skal ind i konsultationen.

Efter konsultationen
Når konsultationen er færdig, da sæt din hund eller kat i bilen, inden du betaler. Det passer fint med, at så kan vi lige nå at gøre fakturaen klar. Har du en hund, kan det være en god idé efterfølgende at gå en tur i skoven, så din hund oplever noget positivt umiddelbart efter dyrlægebesøget – medmindre dyrlægen har ordineret ro til din hund.

Vi tilbyder en ugentlig dag med udekørende praksis.

Det kan være relevant for de dyr, der er meget utrygge ved besøg i klinikken, eller hvis du har begrænset mulighed for transport.

På et hjemmebesøg kan vi tilbyde.

  • Rutinemæssig sundhedsundersøgelse
  • Vaccination
  • Negleklip (eventuelt i let bedøvelse)
  • Blodprøvetagning
  • Mindre udredninger
  • Aflivning

For øvrige operationer, tandbehandlinger og røntgen henvises fortsat til klinikken.

Tillæg udover normalt honorar ved hjemmebesøg:

  • +150 kr. ved besøg inden for max 10 km fra klinikken + kørsel 5 kr./km
  • +200 kr. ved besøg længere end 10 km fra klinikken + kørsel 5 kr./km
  • +200 kr. ved hjemmeaflivning + kørsel (5 kr./km)

Ved kørsel uden for normal åbningstid gælder andre takster.

Der kan være mange gode grund til at anskaffe sig et kæledyr, men også lige så mange grunde til ikke at gøre det.

Det er en stor beslutning, som altid bør være velovervejet.

Fødevarestyrelsen har udarbejdet pasningsvejledninger til kæledyr, hvor du kan læse om, hvad det enkelte dyr kræver i forhold til daglig aktivering, pasning og andet.

Læs mere HER > 

Pas og rabiesvaccination

Der er forskellige krav, alt efter hvilket land du rejser til. Indenfor EU gælder det, at din hund eller kat skal have EU-pas samt rabiesvaccination. Vaccination skal ske senest 21 dage før afrejse.

Kontakt os i god tid med henblik på forebyggelse af sygdomme og parasitter afhængig af dit rejsemål.

Se i øvrigt Fødevarestyrelsens vejledning til rejse med kæledyr HER >

Sverige

Rejser du med din hund til Sverige eller gennem Sverige, skal du anmelde ankomsten til Tullverket HER >

Derudover er der krav om, at hunden skal være fastspændt i bilen med godkendt sele eller være anbragt i et bur. Krav til udformning af buret:

  • Længden skal svare til hundens længde fra snude til sædeknogler i stående stilling gange 1,10
  • Bredden skal svare til hundens brystbredde gange 2,5 (hunden skal kunne ligge ned samt vende sig uhindret)
  • Højden skal svare til højden over hundens isse i den stilling, hvor den er højest
  • Transporterer du mere end én hund i buret, skal bredden for hver hund øges med brystbredden af den største hund
  • Hunden må kun opholde sig i bilen i 3 timer ad gangen. Der skal sørges for skygge samt ventilation.

Læs mere på Jordbruksverkets side HER >

Kattens lungeorm, Aelurostrongylus Abstrusus, er en parasit, der findes i lungerne på inficerede katte.

Katten smittes fra mus eller fugle, der har optaget smitten fra snegle. Sneglene optager smitten fra inficerede kattes afføring.

De fleste smittede katte er uden symptomer, men katte med høj smitte udvikler hoste, besværet vejrtrækning samt nysen. Nogle gange ses der udvikling af decideret lungebetændelse samt en påvirket almen betændelse.

Diagnosen stilles ved undersøgelse af 3 afføringsprøver fra 3 forskellige dage.

Infektionen behandles med ormemiddel efter dyrlægens anvisning.

Hunde og katte har større risiko for at få diverse skavanker med alderen, men heldigvis kan de sagtens have et godt og aktivt liv, så længe vi passer på dem.

Har du en ældre hund eller kat, så anbefaler vi et årligt sundhedstjek.

Det er ikke alle sygdomme, der i starten giver synlige symptomer, men ved regelmæssige sundhedstjek kan vi opdage helt almindelige sygdomme i god tid, så der vil være større behandlingsmuligheder.  

Et seniortjek består af en klinisk undersøgelse med fokus på bevægeapparatet, kredsløbet samt dyrets tandstatus. Medbring gerne en urinprøve – efter undersøgelse af denne tager vi stilling til, om der er behov for blodprøve.

Særligt til dig med hund

Det gør en kæmpe forskel, hvordan din hvalp oplever sit første dyrlægebesøg. Er din hvalps første besøg hos os en god oplevelse, vil din hvalp være meget bedre rustet til senere hen at tackle ”dumme” oplevelser på klinikken.

Vi anbefaler derfor, at du kommer på besøg med din hvalp et par gange INDEN, den skal håndteres her for allerførste gang. Tag nogle ekstra lækre godbidder med samt lidt at din hvalps yndlingslegetøj.

Når du ankommer til klinikken, så lad din hvalp blive i bilen, mens du kommer ind og melder din ankomst. Kan din hvalp endnu ikke være alene i bilen, så sørg for at have en hjælper med, der kan blive hos den.

Det er vigtigt, at din hvalp ikke møder andre hunde eller dyr på klinikken og dermed risikerer at få dårlige oplevelser. De fleste dyr er pressede, når de er hos dyrlægen, så det er ikke et optimalt miljø at lade din hvalp hilse på andre.

HVALPEWEBINAR

Hvalpe er søde og bløde, men de har også sylespidse tænder og kan opføre sig som små lodne monstre…

Uanset hvordan din hvalp er, så skal den lære, at verden er et rart og trygt sted at være. En tryg hvalp er nemlig en hvalp, der trives, og som er rar at leve sammen med.

På dette webinar vil du blive klædt på til at give din hvalp den absolut bedste start på livet, så du i sidste ende kan få en skøn og velfungerende hund.

Emner, som vi gennemgår:

  • Vigtig viden om den gode socialisering og miljøtræning
  • Forebyggelse af uønsket adfærd
  • Aktivering af hvalpen – hvor meget og hvordan?
  • Tilvænning til sele på den fede måde
  • Rotræning
  • Hvalpeleg – hvad er GO eller NO GO?
  • Hvalpebideri og ulvetimen

Hvalpewebinaret afholdes løbende året rundt, og du kan tilmelde dig hos Hund&Harmoni.

Får du også ondt i maven af at se din hund være bange og utryg, når I er hos dyrlægen? Eller hvis I derhjemme skal klippe negle, fjerne flåter eller andet?

Der er mange måder, at din hund kan reagere på. Den kan blive udfarende, den kan blive passiv og gå helt ind i sig selv og så kan den forsøge at komme ud af situationen ved at hoppe og spjætte. En fællesnævner for alle tre reaktioner er, at din hund ikke har det godt, og at det er en kæmpe stressfaktor for den!

Desværre vil din hund ikke blive mere tryg i disse situationer, medmindre du sætter ind med en målrettet træning.

Hund&Harmoni afholder løbende kurser og enetimer i FRIVILLIG HÅNDTERING, hvor du lærer, hvordan du med simple midler og rette mindset kan gøre håndtering langt mere tålelig for din hund. Og når først dig og din hund har fundet melodien sammen, har du mulighed for at forberede din hund på alverdens fremtidige håndteringssituationer, så I begge slipper for en masse unødvendig stress.

Her er blot nogle eksempler på træningsemner: Fjerne flåter, rense ører, børste pels, klippe negle, tage blodprøver, undersøge tænder og mund, give vaccine i nakke og næse, børste tænder etc.

Kontakt Hund&Harmoni og hør, hvad de kan tilbyde dig og din hund.

Det kan være en stor belastning at have en hund med adfærdsmæssige udfordringer. Det er derfor en god idé at få professionel hjælp.

Eksempler:

  • Er bange/udfarende overfor hunde eller mennesker
  • Kan ikke være alene hjemme
  • Er bange for høje lyde
  • Forsvarer sine ressourcer
  • Har svært ved at slappe af
  • Gør meget i haven
  • Kan ikke lide at blive håndteret fx dyrlægebesøg, negleklip, børstning

Vi anbefaler Hund&Harmoni til at tage hånd om dig og din hund.

Nytåret er den værste højtid for mange hunde, men du kan med ganske få midler gøre Nytåret mere tåleligt for din hund. Og vi anbefaler, at du allerede starter fra og med december måned.

Du kan læse om, hvad du kan gøre HER >

Hvis du allerede ved, at din hund er meget bange Nytårsaften, så kan det være en god idé at støtte op enten med et beroligende kosttilskud eller receptpligtig medicin. Book en konsultation hos os i god tid, så vi sammen kan finde den bedste løsning for din hund.

Begrebet hjerte-lungeorm dækker over 2 forskellige parasitinfektioner.

Fransk hjerteorm (Angiostrongylus Vasorum)
Fransk hjerteorm er en rundormsinfektion, der forårsager hjerte- og lungeinfektion hos hunde. Der er tale om en mikroskopisk orm, der lever og formerer sig i blodkarrene hos den smittede hund.

De hyppigste symptomer er hoste og motionsintolerance. Parasitten kan i andre tilfælde give blødningsforstyrrelser, der kan vise sig som blod i fx afføring og urin. I mere alvorlige tilfælde akutte blødninger til bug og brysthule. Mindre hyppige symptomer kan være generel mistrivsel, halthed, diarré eller neurologiske symptomer.

Hunde smittes ved at indtage snegle/snegleslim, der er inficeret med larver. Sneglene smittes gennem afføring fra smittede hunde. Der går mellem 30-60 dage, fra hunden er blevet smittet, til vi kan påvise smitten. Hjerteorm smitter ikke til katte eller mennesker.

Vi anbefaler, at du rutinemæssigt tjekker din hund min. 2 gange om året, samt yderligere hvis din hund udviser symptomer.

Infektion kan påvises ved undersøgelse af 3 afføringsprøver fra 3 forskellige dage eller ved en blodprøve.

Der behandles efter dyrlægens anvisning og tjekkes igen efter endt behandling. Din hund bør holde sig i ro i behandlingsperioden.

Alle hundeejere opfordres til at samle hundens efterladenskaber op og smide dem i skraldespanden. På denne måde hindrer vi yderligere spredning af parasitten til omgivelserne.

Rævens lungeorm (Crenosoma Vulpis)
Lungeorm er orm, der inficerer lungerne hos hunde og ræve. Parasitten smitter gennem indtagelse af inficerede snegle.

Infektionen giver sjældent anledning til alvorlig sygdom. Det dominerende symptom er hoste – ofte produktiv. Hundens almen befindende er sjældent påvirket.

Echinococcus Multilocularis, bedre kendt som rævens dværgbændelorm, er påvist i flere ræve i Danmark. Det er primært ræve og mårhunde, der fungerer som hovedværter for parasitten, men hunde kan også smittes, hvis de spiser mus og andre gnavere.

Parasitten er ikke farlig for vores hunde, hvis de fungerer som hovedvært, men mennesker kan smittes gennem kontakt med afføring fra smittede ræve og hunde. Mennesker kan derved fungere som mellemvært for parasitten på samme måde som gnavere normalt gør, hvilket kan give sygdom.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at hunde, der jævnligt spiser gnavere, ormebehandles. Samt at hunde, der går i rævegrave, vaskes når de kommer hjem. Dette for at hindre smitte videre til mennesker.

Læs mere om dværgbændelormen og Fødevarestyrelsens anbefalinger HER >